» Новите документи
начало » Новите документи
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Консулски дни вече няма да има. Как да си сменим паспорта?

(03/31/10) Заради новата процедура по издаване на биометричните документи за самоличност в САЩ вече няма да се провеждат консулски дни. От понеделник  заявления за новите паспорти и лични карти вече се приемат само в консулските ни служби във Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис. Какво трябва да знаете за новата процедура?

Вашият паспорт или лична карта са валидни до срока на изтичането им и не се налага да си вадите от новите документи преди това. Ако обаче паспортът ви изтича, подновяването става само лично, на място в дипломатическите ни представителства в САЩ. Те са оборудвани с новите скенери и фотоапарати, с които се снема информацията за документите.

Таксата за подаване на заявление е $2 и се изисква да бъде оригинал от консулството. Самите документи се издават в България и се изпращат после тук. Изключение прави само временният паспорт (пасаван), който ви дава право да се приберете еднократно в България.

Издаването на нов паспорт струва 58 долара за нормална поръчка (90 дни) и 116 долара за експресна (60 дни). По-ниски са таксите за деца и възрастни. Пълен списък  с таксите може да намерите на сайта на посолството. Заплащането става САМО в брой или с money order. В консулствата не приемат чекове или кредитни карти.

Вече не е нужно да носите снимка, тя се прави на място. Ето какви документи трябва да носите:

► българско удостоверение за раждане, когато се заявяват: лична карта независимо от възрастта или български лични документи за деца под 18 години;

► българско удостоверение за брак, решение за развод; при подмяна на личните документи след смяна на имената поради промяна на гражданското състояние (брак, развод); 

Трябва да върнете стария документ, когато подавате заявление за нов. Старият паспорт може да бъде задържан при наличие на основателни причини и обстоятелства, напр. за уреждане на статут или наличие на валидни визи, предстоящо пътуване, като в този случай се подписва декларация за задържане на документа. При подаване на документи за подмяна на лична карта, следва да бъде представена изтеклата лична карта или копие на картата.

При липса на стария документ поради унищожаване, изгубване, отнемане и др., както и при повреждането му, се подава декларация за обстоятелствата довели до липсата/повреждането и се заплаща глоба в размер на $75 по наказателно постановление.

За подмяна на шофьорската книжка се изисква медицинско свидетелство, заверено с Апостил (Apostille), превод и заверка на подписа на преводача.

Новите документи се получават по пощата, като вие предоставяте самоадресиран плик. Консулствата предлагат и експресна доставка на документите с куриери на DHL, което ще ви струва още 50 долара. Парите се превеждат по сметката на DHL България, което ще ви струва още, в зависимот от таксата за международен превод на вашата банка.

Трябва да напомним, че съгласно Закона за българските лични документи, българските граждани са длъжни:
- да подадат заявление за подмяна или да върнат паспорта до 3 месеца след изтичане на срока на валидността му;
- да подадат заявление за подмяна на личната карта до 1 месец след изтичане на валидността й.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
03/19/2021
Яков
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
БГ Флорида

Create Your Badge
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news