» BREAKING NEWS
начало » BREAKING NEWS
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Какво означава здравната реформа за теб?
       Глоба, ако си без застраховка, няма да отказват полица ако вече си болен

(03/22/10) След повече от година преговори и политизиране, реформата в здравната система на САЩ е вече факт. В следващите дни президентът Барак Обама ще подпише одобрения закон.

Камарата на представителите в САЩ прие проекта на Сената, като след напрегнати дебати с 219 на 212 гласа малко преди полунощ в неделя.

Това е най-мащабният социален закон, приет в страната в последните 4 десетилетия след въвеждането на Medicaid и Medicare.

Какво означава реформата за теб? Според закона почти

всеки в САЩ ще е задължен да има здравна застраховка

или да плати глоба от - по-голямата сума от $750 или 2% от дохода им. Всеки работодател с над 50 работника също ще е задължен да предлага здравна застраховка на своите служители. Глобата за фирмите е от по $750 на служител. (В компромисния план - виж по-долу за него - глобата за граждани става $650 или 2,5% от дохода, а за фирми се увеличива на по $2000 на служител)

Законът забранява на застрахователните компании да отказват полици на хора с т.нар pre-existing conditions както и да дискриминират клиентите си по отношение на възраст или пол. Промените предвиждат

ограничения върху цената на полиците,

увеличенията на цената, както и поставят таван на т.нар. out-of-pocket expenses.

С пакет от компромисни поправки на новия закон, който предстои да бъде одобрен от Сената, ще се добави и помощ за семействата с ниски и средни доходи, както и ще се намали предвиденият нов данък върху луксозните здравни застраховки (т.нар. Cadillac policies ). Тези промени вече бяха приети от Камарата на представителите. След като президентът подпише законопроекта, тогава и Сенатът ще гласува тези промени, за да се уеднаквят двете версии. Процесът е част от сложната система за приемане на закони в САЩ.

Субсиидиите ще са за семейства, които правят по-малко от 88 000 долара на година, което е 400% над федералната линия на бедността. Законът създава и различни обменни борси и организации, които да позволят на малките фирми и работещите за себе си да се обединяват и да купуват по-евтино застраховките.

Нелегалните емигранти обаче няма да имат право да купуват от евтините застраховки на тези обменни борси, както и няма да могат да получават държавна субсидия.

Абортите няма да се плащат от държавата, ако майките са застраховани с полица от обменните борси или пък получават държавна субсидия. Ще се правят изключения при изнасилвания, опасност за живота на майката и др.

Родителите ще могат да държат децата си на своите застрахователни полици докато те навършат 26 години.

Мedicaid програмата също ще разшири действието си и ще обхване тези, които живеят с малко над линията на бедността - 133% или 29 000 долара за семейство от 4.

Данъкът Medicaid ще се увеличи за богатите американци, които правят над 250 000 долара годишно. От 2013 година ще се въведе и 40% данък за т.нар. Cadillac policies. Тези полици струват по над $8500 на човек или $23 000 на семейство. В компромисния вариант, данъкът се отлага за 2018 година, а ще бъдат облагани индивидуалните здравни полици за над $10,200 годишно ($27,500 за семейства).

Новият закон ще струва 940 милиарда долара (ако Сенатът одобри променито от Камарата на представителите) и ще обхване още 32 млн. американци, които сега са без застраховки. Според информациите и разчетите на президентската администрация, реформата ще доведе до съкращаване на бюджетния дефицит със 143 млрд. долара през следващите 10 години.

„Доказахме, че все още сме хора, способни на големи дела“, посочи Обама със задоволство след края на гласуването. „Този закон няма да реши всички проблеми на здравната система, но категорично ни придвижва в правилната посока“, смята американският президент.

Анализаторите посочват успеха на неделното гласуване като една от най-значимите победи на Обама, който заема президентския пост в САЩ вече 16 месеца.

Законът бе приет без подкрепата на републиканците, които остават на мнение, че мерките са прекалено скъпи и страната не може да си ги позволи. Според тях правителството на практика поема контрола върху здравния сектор, което също е недопустимо.

Интересното е, че 34 от демократите се противопоставиха на предложените от Обама промени, което се обяснява основно с предстоящите през есента частични избори.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
БГ Флорида

Create Your Badge
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news