» Скандално
начало » Скандално
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Режат вота на българите в чужбина

(04/28/10) Въпреки, че ГЕРБ спечелиха убедително гласовете на българите в САЩ (виж тук), както и в редица други държави по света, сега те предвиждат да отрежат това право на емигрантите. Българите в чужбина няма да могат да гласуват, съобщава в. "Монитор". Такъв текст е записан в проектопредложенията за Изборен кодекс, който обсъди вчера ресорната комисия в Народното събрание. С него се въвежда принцип на уседналост за парламентарни и президентски избори, като пише, че право да гласуват ще имат само българските граждани, които са живели "най-малко през последните… месеца" преди изборите у нас. Конкретният период от време не е уточнен, но независимо какъв ще е той, реално се режат от изборния процес българските емигранти в чужбина. Досега уседналост имаше само за изборите за кметове и общински съветници, както и на изборите за представители на страната ни в ЕП.

По думите на шефката на временната комисия за изборното законодателство Искра Фидосова, ГЕРБ все още няма политическо решение по въпроса. Фидосова се съгласи, че текстът е твърде рестриктивен. Тя уточни, че според нея правата на гражданите не бива да се ограничават "до такава степен". В същото време обаче посочи, че подобен принцип на уседналост имало в законодателството на други държави от ЕС, а от тълкуванията на Европейския съд в Страсбург ставало ясно, че подобен текст не ограничава изконни човешки права.

Изненадващо вместо да спорят за ограничението на вота от чужбина депутатите се впуснаха в кратка дискусия по друга идея - кандидатите за кметове задължително да имат висше, като са поне със степен "бакалавър". В крайна сметка стана ясно, че текстът ще отпадне.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
02/27/2021
Марта, Мартин, Евдокия
03/02/2021
Герасим
03/07/2021
Младен, Младенka
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
БГ Флорида

Create Your Badge
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news