» Правосъдие
начало » Правосъдие
сподели във  Facebook  Svejo.net 

ФБР арестува 11 българи за измами с коли и кредитни карти

(05/25/10) Две организирани престъпни български групи са измамили търговци на автомобили в района на Лас Вегас, Невада и Финикс, Аризона с около 1,6 млн. долара и са откраднали от банкомати най-малко 700 хил. долара, предполагат федералните власти. Това съобщи електронното издание „Лас Вегас Ривю джърнъл".

Общо 11 души са обвинени за три отделни случая след продължило две години разследване на ФБР. Бюрото отказа да коментира, тъй като агентите продължават издирването на още обвиняеми.

Помощник-прокурорът Катлийн Блис заяви вчера, че ФБР е получило информация от властите в България, че един от предполагаемите лидери в престъпната мрежа, 58-годишният Димитър Димитров, се е присъединил към фигури от подземния свят в страната.

Той е американски гражданин, живеещ в Лас Вегас. Димитров бе обвинен по трите случая. Съпругата му Вярка Димитрова също е обвиняема с него, но за незаконно притежание на 9-милиметров пистолет.

Другото обвинение е срещу Димитров и петима други мъже в конспирация, измами и мрежа за крадена собственост по схема за незаконно придобиване на автомобили от търговци на коли и транспортирането им до Източна Европа. Останалите обвинени са Драгомир Тасков, Боян Георгиева, Росен Даскалов, Юлиян Милушев и Николай Младенов.

Схемата е действала по следния начин: групите са изпращали подставени лица, които с фалшиви удостоверения от фиктивни фирми за високи заплати са купували коли на изплащане и са си тръгвали с тях, преди търговците и работещите с тях лизингови компании да успеят да проверят подадените данни. Те са се възползвали от забавянето, нужно за обработка на информацията и изчезвали с колите.

По този начин са „изгорели" най-малко 12 търговци на коли, някои от тях с луксозни возила, в Южна Невада и в областта около Финикс. Някои от откраднатите по този начин коли са се появили в Ню Йорк и в щатите Илинойс, Калифорния и Джорджия. По този начин измамените търговци са били ощетени с общо 1,6 млн. долара през пролетта на 2008 г.

Димитров и други трима българи - Ангел Йорданов, Данаил Чанев и Стефан Георгиев, както и американецът Брайън Джонсън, са обвинени в източването на повече от 700 000 долара от банкомати. За целта те са използвали скимиращи устройства и скрити камери, с които успявали да откраднат ПИН кодовете на клиенти, които теглили пари.

Американските власти отбелязват в последните години нарастващ брой случай на източване на банкомати по тази схема от страна на организирани престъпни групи от Източна Европа.

Прокуратурата поиска от съда Димитър Димитров да не бъде пускан под гаранция заради тежките обвинения и риска да се укрие. Помощник-прокурорът Катлийн Блис изтъкна, че по данни на ФБР Димитров е осъждан в България и САЩ. На запис, направен от ФБР със специални разузнавателни средства, Димитров се хвалил, че няма недвижимо имущество на свое име, готов е да се укрие в случай, че го хванат и има партньори по цял свят, включително в България и Южна Америка.

На записите Димитров подробно обяснява как би сплашил свидели, готови да дадат показания срещу него. Той казва, че ще завърже свидетеля с тел за някое дърво, ще го залее с бензин и ще си запали цигара точно до него. „Ще го изпека на скара", казва Димитров на записа, цитиран от помощник-прокурора.

Блис добави още, че Димитров е обвинен от българските власти в изнасилването на две рускини през 1998 г.

Въпреки това Димитър Димитров е пуснат под гаранция срещу 100 000 долара, след като адвокатът му Тод Левентал успял да оспори записите и по-специално превода им от български на английски, и да убеди съдията, че няма твърди доказателства за това, че Димитров е склонен към насилие. Димитров обаче ще остане под електронно наблюдение и ще нощува в арест с лек режим, постанови съдът.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
02/27/2021
Марта, Мартин, Евдокия
03/02/2021
Герасим
03/07/2021
Младен, Младенka
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
БГ Флорида

Create Your Badge
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news