» Ексклузивно интервю
начало » Ексклузивно интервю
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Елена Поптодорова за U.S. визите и консулските драми
      Купуват мобилни станции за биометрия, само 8 човека обслужват българите в САЩ

Интервю на
Ясен Дараков

 
(08/19/10) Новата/стара посланичка на България в САЩ Елена Поптодорова изглежда като стопанка, която току що се е върнала в старата си къща. Има много неща за вършене, но изглежда точно на мястото си. „Вашингтон е градът с най-много посолства в света. Всеки търси внимание тук.”, обяснява своята енергичност посланикът ни. Това е вторият мандат на Поптодорова, която преди промените стана известна като преводачка на Тодор Живков. Но перфектният английски и тази нейна енергичност, успя да впечатли Вашингтон.
Вторият й мандат започна на 2 август, а най-важните си цели тя определя така – падането на визите, повече инвестиции и енергетика. Но още преди да е дошла, тук се заформи скандал с назначаването на разказвача на вицове Димитър Туджаров-Шкумбата. 

- Как ще коментирате назначението на Шкумбата в консулството ни в Чикаго?
- Нямам коментар.
- С какво ще се занимава той?
- Нямам представа, не знам. Това ще е ясно когато пристигне той.
- Кога пристига?
- И това дори не знам.
- Той на кого ще бъде подчинен?
- Аз не знам на каква длъжност идва. Само чета по вестниците, че той отива в Чикаго. Наистина нямам друга информация. 

- За българите, които живеят тук, основната представа за задълженията на посолството е всъщност работата на консулските служби. Предстои ли някаква промяна – увеличаване на часовете на работа на службите,нови консулства...?
- Винаги съм държала да имаме възможно най-търпеливото, най-отзивчиво, любезно и бих казала, съпричастно, отношение към всеки гражданин, към всеки един, който застане на нашата врата. Още нещо – аз смятам, че е работа на посланика да координира всички дипломатически представителства на територията на САЩ. Това не е просто държава, а континент и затова още по-важно е създаването на една система на координация и еднакви правила на работа и еднакво отношение към гражданите.
 
За работното време на консулствата 
 
- Всяка една консулска служба по света има работно време с граждани. И то не е заради нежелание да се работи по-дълго. По отношение на часовете още на първото ни събрание тук казах на колегите от консулството, че се работи на гише докато има хора в приемната, независимо че имаме определени часове за прием от 10:30 до 12:30.
А това ограничение на часовете за работа с гражданите се налага защото целия следобед минава в обработка на преписки. Всичката информация трябва да бъде въведена в нашата система, която става все по-сложна заради новите изисквания на Шенгенското споразумение, към което искаме да се присъединим.
Цялата работа, която извършва едно МВР в България се пада на консулската служба тук. Затова е нужно това време за обработка на данните. 
 
За Консулските дни
   
- Заради въвеждането на биометричните данни се налага пътуване до съответната консулска служба и аз знам, че отнема време и пари. Ето защо преди да пристигна тук, се срещнах с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и започнахме разговори да ни бъдат предоставени мобилни станции за биометрични данни.
Не казвам, че ще стане до няколко седмици, защото те трябва първо да бъдат закупени, но Америка ще е първата държава, в която трябва да имаме такива мобилни системи. Аз ще го отстоявам това пред всяка институция, която има отношение по въпроса. И тогава ще има възможност да се пътува, да има консулски дни по места.
Но дори да не можем за сега да осигурим такава мобилна услуга, аз смятам, че не трябва да се отказваме от консулските дни. Ние трябва да продължим с тези дни защото хората имат проблеми и въпроси,които могат да бъдат чути и разрешени.
Тежката истина е, че ние сме с рязко свит бюджет – 30%. Но там където има възможност, за пътуване с кола, дори и да е по-дълго пътуването, да се правят тези дни. Дори и само за да знаят нашите сънародници, че тук има едни, не много на брой, но сериозно отнасящи се към работата си хора, които имат грижата за тях.

8 човека за цяла Америка
 
- Имаме 1 консул и 1 човек на гише в четерите консулски служби – т.е. 8 човека за цяла Америка. Това, което правим, за да има поне още един човек, който да вдига телефоните, ако не друго, е да използваме като втора помощта бройка съпругите или съпрузите на служителите тук. Ние ги обучаваме в основните задължения, за да могат да подпомагат консула и служителя на гише.

- Но това са много малко служители, за да обслужват стотиците хиляди българи тук?!
- Да така е. Затова съм отправила един апел към колегите тук – клиента винаги има право. Все едно сме в един луксозен магазин и клиентите идват тук с технит е изисквания. Знам, че ще има несправедливи укори, нервни хора, ще има болни хора, ще има по характер сърдити хора, всякакви хора идват на това гише. Това,което ние трябва да имаме търпение и добронамереност.

- Има ли вариант да бъдат наети още хора?
- За сега не.

- Имаме следния въпрос от наш читател – ако българин живее на територията на консулската служба Вашингтон, може ли да си извади документи от консулството в Ню Йорк, например?
- Да, разбира се. Аз го гарантирам, че няма да бъдат върнати. Нещо повече, наемам се това да го обясня на колегити във всички консулства с едно писмо - да имат разбиране и да помагат на българите, които се намират в близост до друго консулство, различно от тяхното по местоживеене. Моята амбиция е да няма връщане на хора от българското консулско гише.

- Друг въпрос от читател. 23 и 24 септември ще бъдат ли почивни дни за консулствата?
- Все още не зная, няма решение на Министерския съвет. В последните години тези сливания на почивни дни в България се решават в последния момент.
 
За американските визите
 
- Големият въпрос на повечето българи е – кога ще паднат американските визи? На мен ми се струва, че изискването да намалеят отказите за визи в посолството на САЩ в София няма да се случи. Няма ли да е по-лесно, ако чрез лобиране успеем да направят изключение заради военните им базите у нас или нещо друго?
- Няма да стане да изключение, защото американците разглеждат това като част от сигурността им. Това за което аз апелирам и говоря с посолството на САЩ в София е ние да станем съюзници по този въпрос , защото сте напълно прав – преценката на кого да дадат визи е тяхна, ние нямаме контрол. Ние не може да сме напълно отговорни за това, че не пада процентът на отказите.
Но аз си мисля друго. Когато влезем в Шенгенското споразумение, тъй като там нещата са много напреднали, те ще гледат по-благосклонно към молбите за виза. Да си в Шенген означава, че си по-сигурен като държава, дава кредебилност.
Защото първата цедка държави, за които визите отпаднаха, вече бяха в Шенген
При нас това беше проблем защото имаше забавяне на търга за изработка на документите с биометрични данни. Търгът беше оспорен , а тогава беше един доста благоприятен момент, който ние изпуснахме. Това беше в началото на октомври 2008 когато повечето държави, нови членове на ЕС, влязоха в Шенген. Ние изтървахме тогава момента.
Но колко време ще отнеме да паднат визите – не мога да кажа, няма да стане бързо.

- А кога да очакваме среща – Борисов-Обама в Белия дом?
- Когато връчих акредационните си писма на президента Барак Обама му казах само две неща – визите и среща с премиера.
- Той какво ви отговори за визите?
- “I’ll look into it.” Бяха неговите думи. А що се отнася до срещата - за тази година няма как да стане, защото тези програми се правят доста предварително. Дай Боже, догодина това да стане.


 
За корупцията, инвестициите и енергетиката на България между САЩ и Русия  2» 
Коментирай

What a joy to find such clear thiknnig. Thanks for posting!
( Mairelys @ 2012-03-23 21:21:49 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
02/27/2021
Марта, Мартин, Евдокия
03/02/2021
Герасим
03/07/2021
Младен, Младенka
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
БГ Флорида

Create Your Badge
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news