» Бизнес
начало » Бизнес
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Битката за българската телевизия в САЩ
        Конкуренцията обещава да донесе по-ниски цени и повече програми

(12/09/10) Само допред иняколко години единственият начин да гледаш българска телевизия в САЩ бяха няколко интернет страници (повечето нелегални и с лошо качество). В края на 2006 година обаче се появи една нова услуга, която обеща да донесе българските тв канали на нашите телевизори тук. 4 години по-късно тази компания - TV River, има сериозна конкуренция, а Коледа 2010 дава старта на ожесточена битка за всеки потенциален клиент.

Играчите на този пазар сега са поне 4 – TV River, BulTV, Neterra и новопоявилата се TRIO Television. И тук,като при повечето български телевизионни компании, има съмнения кои точно са собствениците. TV River беше продадена през пролета на 2010 г., но

новият собственик предпочита да остане скрит.

Интересен факт е,че интернет адресите на TV River и на конкурентата BulTV са регистрирани на една и съща компания – PNS Worldwide. Кой е собственикът на тази компания също не е ясно. Фирмата се управлява от младия Станислав Георгиев, трупал опит в телевизии като ММ и бТВ в България. Слухове свързват името на Тони Танов – един от създателите на каналите ММ и Фен ТВ, като собственик и на двете телевизионни системи. В интервю за тази статия обаче той категорично отрече да е собственик, но призна, че е близък приятел със Станислав Георгиев от PNS Worldwide. Той също отказа коментар по темата за собствеността. Дали двете различни телевизии са всъщност на един собственик и така се симулира конкуренция, не е ясно.

Neterra от скоро предлага нова услуга, която дава възможност да гледате техните канали и записани предавания не само на компютъра, а и на вашия телевизор. Доставчикът на хранителни стоки Malincho е изключителният представил на Neterra в САЩ.

Новият играч TRIO Television влезе на пазара само преди няколко месеца, но с много сериозни обещания. Собственик на фирмата е Веселин Танев, който живее в Чикаго. TRIO предлагат може би най-доброто качество на картината заради различен вид декодер, който използва техният приемник. Освен това тяхната услуга предлага и ON DEMAND видео – всички предавания на предлаганите от тях 14 български телевизии, са достъпни за зрителите за 14 дни. Така TRIO успяха да комбинират това, което TV River предлага – директното излъчване на канали, и удобството за зрителя – сами да избират кога кое да гледат (до скоро запазена марка само на Neterra). Зрителите могат да спират на пауза, да превъртат напред или назад записаните предавания, които гледат на телевизора.

Абонаментният план на TRIO е и най-евтин –

$29.95. За сравнение – пълният пакет на BulTV e $32.95, а на TV River – $35.95. По-евтин е само пакетът на Neterra, който с различни отстъпки при предварително заплащане може да падне и до под 15 долара на месец. „Тяхната философия е по-различна и съответно таргет пазара им също,”отбелязва Станислав Георгиев от PNS Worldwide. Зрителите може да забележат, че каналите на Neterra зареждат сравнително по-бавно, а качеството на картината отстъпва от конкурентите им. Причината е, че техните сървари се намират в България.

Коледни оферти

Предстоящите празници вкараха основните играчи в ценова битка. TRIO Television предлага безплатен месец на всеки, който се абонира за тях до 10 януари. Освен това вкички нови клиенти участват и в томбола за безплатен едногодишен абонамент. „Искаме нашите сънародници да имат възможност да пуснат българската коледа у дома си чрез родните телевизии и така да се почувстват по-близо до семействата си в България. Ето защо решихме да предложим тази коледна оферта,” обяснява собственикът на TRIO Television Веселин Танев.

Neterra предлага различни отстъпки и бонус месеци, ако платите предварително за 12 или 24 месеца. На телефона за TV River не успяхме да открием никой за коментар (трудният достъп до клиентско обслужване е едно от най-честите оплаквания на техните клиенти), а уебсайтът им не показва никакви специални коледни оферти.

По-интересна се оказа позицията на BulTV. Станислав Георгиев коментира, че тази година няма да правят коледна промоция защото практиката от предишни години при тях показва, че всъщност продажбите намаляват по време на тези промоции. „Не мога да си го обясня и аз, но цифрите показват точно това,” казва той.

Бонуси, ако смените доставчика

Коледните отстъпки са само началото на това, което предстои в играта за преразпределение на този пазар. TRIO Television вече предлагат 3 безплатни месеца на всеки, който се прехвърли от друга телевизия при тях. Така се компенсира цената на приемника, който варира от 100 до 140 долара, в зависимост от фирмата. Заради размера и броя на клиентите си, Neterra определено ще продължи тенденцията на конкуренция с ниски цени, макар че качеството на техните канали и записи трудно ще догонва това на конкурентите. TV River и BulTV в момента изглеждат в позиция на изчакване, което може да се обясни с евентуално предстоящо обединение, ако се окажат верни слуховете за един и същи собственик.

Каквото и да се случи напред, от битката на родните телевизии в САЩ, ще спечелят основно българските имигранти, които ще могат да избират от няколко доставчика, а цените със сигурност ще продължат да падат и през следващата година.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
04/22/2021
Марко
04/29/2021
Майя, Мая, Еpмeнa, Еpмeлинa, Еpмeнкo, Тамара
04/30/2021
Борис, Борянa, Борислав(а)
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
БГ Флорида

Create Your Badge
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news