» Дипломатическа буря
начало » Дипломатическа буря
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Отзовават дипломати-доносници от Ню Йорк, Чикаго...

Валентин Дончев

(12/15/10) България има намерение да отзове дипломати от почти половината си посолства по света. Сред тях са консулът ни в Чикаго Валентин Дончев и представителят ни в ООН в Ню Йорк Райко Райчев, който е със статут на посланик. По-малко от 24 часа след като стана ясно, че 45 процента от действащите ни посланици са били агенти на Държавна сигурност, премиерът Бойко Борисов заяви в интервю за bTV, че е "време тези хора да пишат шпионските си мемоари".

В момента България има 114 задгранични представителства. 40% от тях се ръководят от хора, работели в бившите служби. Това са дипломати, за които всички досегашни министри са знаели, но са си мълчали поради някакви партийни или политически съображения.

Роденият през 1960 година Дончев е бил назначен за разузнавач към ДС през 1988 г, две години след като постъпва на работа във външно министерство. „Нямам коментар, не съм запознат с решението на комисията.” Това бяха думите на конусла ни в Чикаго помолен да коментира оповестените резултати от проверката. Валентин Дончев отказа да коментира и какво точно е вършил за репресивните служби.

Райко Райчев

Райко Райчев става постоянен представител на страната ни в ООН през 2007 г. Той е секретен сътрудник на ДС от 1985 г. с псевдоним Велин, Велин-1, Велин-2. Дипломатът е с богата биография през последните 25 години.

"Това е особено чувствително зона, свързана с националната сигурност. Тези хора - част от тях - са обучени да вербуват в школата на КГБ. Те вербуват в братски, съюзнически държави, те вербуват тук в министерството за кръговете, за които са обучени. Това е троянски кон, който трябва да бъде ликвидиран веднага," заяви съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов.

Ето и още няколко имена на дипломати, работа в САЩ с картонче в архивите на репресивните тайни служби:

  • Стоян Тончев – първи секретар, временно управляващ консулството в Ню Йорк от 2000 до 2002 г., агент Тони
  • Огнян Пишев – сътрудник на ДС, посланик във Вашингтон от 1990 до 1994 г.
  • Димитър Костов – постоянен представител в ООН, посланик в Ню Йорк, от 1990-1992 г.

Как точно ще стане отзоваването?

Консулите и други служители, които се назначават от Министерския съвет, ще бъдат отзовани в София. Посланиците обаче се назначават от президента по предложение на правителството. Президентът Георги Първанов вече защити посланиците с картончета в ДС. "Аз категорично бих се противопоставил на лустрацията, на чистката по политически причини," заяви президентът. Това означава сериозни противоречия между управляващите и Първанов, който е в последната година от последния си мандат като президент.

МС ще предложи на парламента да приеме законова поправка, с която се забранява на бившите агенти от ДС да заемат дипломатически постове.Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
02/27/2021
Марта, Мартин, Евдокия
03/02/2021
Герасим
03/07/2021
Младен, Младенka
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
БГ Флорида

Create Your Badge
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news