» Арт
начало » Арт
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Декоратор на Обама ползва BG глинени чинии
Грънците на семейство Хаджипопов красят галерии и музеи

(17/07/11) Георги и Дона Хаджипопов са първите производители на глинени съдове по български традиции в САЩ. Преди десетилетие двамата основават фирмата си BULGAR, чиято производствена линия е вдъхновена от старите тракийски и български традиции. Днес тя е известна на десетки галерии, музеи и магазини из САЩ и клиенти са й декоратори като Майкъл С. Смит, който работи за президента Барак Обама.

Историята на BULGAR започва през 2000 г., когато Георги Хаджипопов пътува за Банско, за да представи новата си съпруга – Дона, на родителите си. Двамата се запознават 3 години по-рано в Монток, щата Ню Йорк, където Георги управлява бизнес с внос и износ на ароматни вещества, а Дона се интересува от българското розово масло за ароматерапията, която практикува.


Когато американката пристига в Банско, остава изненадана от гостоприемството и дружелюбието на българите въпреки кризата, която тресе страната. В пиринския град освен в хората Дона се влюбва в занаятчийските произведения и по-специално в грънците, китениците и ръчните плетива. Така се ражда идеята за собствено производство и търговия на американска земя. Бизнеса си семейството започва от 2 гаража. Глинените съдове на Хаджипопов се правят в Троян.

„Идеята беше да създадем работни места в България, затова решихме да започнем производството си там, а не в САЩ”, обяснява за BG VOICE Дона Хаджипопов.
Днес BULGAR могат да се похвалят със статии в списания като „Вог”, „Форбс”, „Ел”, „Хаус енд гардън”, „Домино” и др.

Началото

Дебютът на грънците BULGAR е през 2001 г. на международно изложение в Ню Йорк. Днес те красят рафтовете на американски галерии, магазини, музеи и винарни.
Сред известните клиенти на фирмата са именити декоратори като Майкъл С. Смит и Барни Уилямс.
През 2002 г. семейството започва да произвежда и дървени играчки във фабрика в Ябланица. Този бизнес е финансиран от продажбата на рибарската лодка на Георги - „The Captain George”.

По-нататък BULGAR се разширява и в Тетевен започва да се произвеждат текстилни изделия – одеяла, възглавници, кувертюри за легло, черги и дрехи. Линията се популяризира благодарение на естествените продукти, от които се произвежда. Следващата година Хаджипопов се надяват да разширят бизнеса си към България, Европа и дори Близкия изток.


„Аз съм човек, който харесва работата си и я върши за удоволствие, а не за пари. В България имате невероятни традиции и култура, които смятам, че трябва да бъдат запазени и предавани за следващите поколения”, споделя възхищението си Дона.


Технология

Успехът на бизнеса на Хаджипопов се дължи на близката им работа с артисти и грънчари от България, което прави продуктите им автентични.
Днес за BULGAR работят 35 мъже и жени. В грънчарството представителите на силния пол се занимават с оформянето на глинените фигури, което според Хаджипопов отнема месеци. Първо глината се копае, след което се пречиства и се оставя да отлежи известно време. След това се преминава през обработка, докато се получи крайният продукт за съдовете и чак тогава се оформя фигурата на грънците. Оттук поемат жените, които отговарят за декорацията и глазурата. Когато те свършат, съдовете отлежават около 2 седмици, след което вече са готови.Георги оцелява след 20 часа сред акули

Дона отбелязва, че бизнесът, който имат днес, е невъзможен без ентусиазма на съпруга си. 68-годишният Георги Хаджипопов напуска България, за да замине за САЩ едва 17-годишен. Емигрира през Гърция. Установява се в Ню Йорк, където вече на 21 години управлява свой бизнес – прави брони на коли. Малко след това се влюбва и се заселва в рибарското селище Монток, Ню Йорк. След напускането на родината той се счита за народен враг и не може да се завърне заради опасност от смъртно наказание. След падането на желязната завеса той се събира със семейството си след 3 десетилетия разделение. През времето, когато е далеч от семейството си – в САЩ, той е бил рибар, ресторантьор, бояджия и какво ли още не. Георги започва бизнеса си с розовото масло през 90-те. От 20 години притежава фирма за декоративни бои и шпакловки. Една от интересните и показателни истории за Георги, която Дона сподели с нас, се развива в края на 70-те години, в разгара на студената война. Тогава българинът е рибар. Той заминава с още четирима души на риболов в Мексиканския залив. За нещастие японски танкер удря кораба им, той се обръща и потъва за минути. Цялата риба се изсипва в морето, което привлича акули. Трима от рибарите загиват. Георги успява да оцелее, но след 20 часа във водата. С 15 кила по-малко той е спасен от руски танкер (японският плавателен съд избягва). Качвайки се обаче на руския кораб, той трябвало да се преструва, че е американец, от страх да не бъде предаден на българските власти. В крайна сметка всичко завършва благополучно и днес Георги заедно с Дона развиват няколко бизнеса успешно.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
02/27/2021
Марта, Мартин, Евдокия
03/02/2021
Герасим
03/07/2021
Младен, Младенka
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
БГ Флорида

Create Your Badge
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news