» Музика
начало » Музика
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Вал Кьосовски – китарата на балканския фолкрок в САЩ
Крис Новоселич от Nirvana дава рамо на Kultur Shock за международни изяви

Валери и Парис(07/17/11) Колко балкански фолкрок банди познавате в Америка? Може би нито една. Затова в следващите редове ще ви запознаем с Kultur Shock и една от китарите й – българина Валери Кьосовски.

48-годишният Вал, както е известен в САЩ, е брат на Огнян Кьосовски – барабанистът на българската група „Контрол”. Музикантът емигрира преди 20 години, попадайки в сърцето на гръндж вълната, заедно с барабаниста Борислав Йочев. Двамата, заедно от българската група „Орион”, се установят в Сиатъл, щата Вашингтон. Дуото се пробва да свири в различни групи в продължение на години, докато един ден Боби не се озовава в Kultur Shock, а Валери решава да поеме в собствена група. Към края на 90-те обаче, когато бандата се преориентира към фолкрока, нараства нуждата от още един китарист и така се отваря място за Кьосовски. Днес барабанистът Боби Йочев е заместен от Крис Стромкуист. Българинът се премества в Осло, Норвегия, където си има своя банда, фирма за графичен дизайн и не на последно място съпруга и две дъщери. Вал обаче продължава с изявите си с Kultur Shock.


Бандата

Kultur Shock е създадена през 1996 г. от босненските имигранти Джино Йевдевич и Марио Буткович. От първоначалния състав днес са останали само Джино (вокал и тромпет) и Вал (китара и вокал). Бандата се допълва от още четирима музиканти – Парис Хърли (цигулка), Гай Дейвис (бас), Крис Стромкуист и женското попълнение Ейми Денио (кларнет и вокали). Марио напуска групата през миналата година, за да обърне повече внимание на семейството си.

„Естествена еволюция. Хората идват и си отиват. В различен период от време всеки преценява по кой път да поеме. Марио избра да обърне повече внимание на семейството си, тъй като да си постоянно на път и участия не е добре за личния живот”, споделя Валери.


Въпреки промените в състава си Kultur Shock могат да се похвалят със 7 албума, последният от които - „Ministry of Kultur”, излезе през март. Вал и компания също така имат над 600 концерта, като българинът признава, че са по-известни в Европа, отколкото в САЩ.


„По натура групата е европейска. Освен това в Европа музиката се възприема по различен начин. В Америка тя е стока – като да си вземеш бургер от „Макдоналдс”, отбелязва китаристът. Бандата е била на концерти на десетки места от Лондон до Истанбул.


Турне

Kultur Shock са планирали евротурне и тази година, като дестинациите са Италия, Франция и Балканският полуостров. На сайта на бандата са обявени вече одобрените концерти, а за BG VOICE Вал сподели, че групата преговаря с организаторите на Spirit of Burgas. Ако изявата им бъде одобрена, това ще е четвърти концерт в България.

Поначало причината групата да излезе на международната сцена е бившият басист на Nirvana – Крис Новоселич, който е от хърватски произход. Когато той чува звученето на Kultur Shock, е заинтригуван и решава да помогне с имиджа на бандата. Като друг ментор Вал споменава и Били Гоулд от Faith No More.


В Америка

Въпреки че са по-известни в Европа, Вал и компания имат изяви и в САЩ.
„Свирим най-вече по Северозапада. От време на време отскачаме до Портланд (Орегон), Сан Франциско, Илинойс, Уисконсин. Имали сме концерти и в Ню Йорк. За нашата група може да има изяви само по двата бряга. По средата се съмнявам, че има публика за нашия стил”, разказва Валери. Той признава и една тъжна тенденция. Независимо че Kultur Shock свири балкански фолкрок и в редиците й има българин, сред публиката в САЩ рядко се срещат нашенци.

„Има повече арменци, турци и румънци в публиката ни, отколкото българи. Нашата диаспора предпочита като че ли да ходи повече на фолк или попфолк концерти и нашата смесица от балкански фолкрок не я разбират”, смята Кьосовски.


Лично за България

Валери признава, че рядко се прибира в родината, освен когато бандата е на турне. Споделя, че обича да ходи в Созопол, но за съжаление в последните години минава транзит през България. Има време само да се отбие при майка си и брат си в София.

Днес Вал продължава да живее в Сиатъл с втората си съпруга – Лана. Двамата имат 2 дъщери, а от предишния си брак той има син. Освен с музика от 5 години българинът се грижи и за собствен бар, наречен Solo.

реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
02/27/2021
Марта, Мартин, Евдокия
03/02/2021
Герасим
03/07/2021
Младен, Младенka
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
БГ Флорида

Create Your Badge
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news