» Жега
начало » Жега
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Как да се предпазим от опасните горещини на лятото?

Николета Кравченко
www.BG-VOICE.com

(07/21/11) Летните горещини могат да бъдат приятни, но и същевременни много опасни. Още в началото на лятото жегата напира с пълна сила и температурите на много места в страната достигат до 44 градуса по Целзий. Тези високи температури не са само рекордни и знак, че трябва да се пазим от изгаряния, дехидратация и различни кожни заболявания, но станаха и причина за множество пожари и жертви в различни точки на света като Тексас, Аризона, Австралия и Кения. Щетите в Тексас надхвърлиха 1 милион акра земя, а в Аризона - 490 000 акра.


Жегите са също и главен причинител на катастрофи, тъй като гумите се износват по-бързо. Това става, защото жегата прегрява гумите, а големите товари спомагат за по-бързото износване и пукането им. Според Националната асоциация за пътна безопасност 3400 души са били убити поради проблеми с гумите между 2005 и 2009 г и 116 000 са били ранени. Затова грижата за вашата кола е от голямо значение по време на летните горещини.

За да сме във форма под жаркото слънце, здравните експерти съветват да пием поне 2 литра вода на ден, да слагаме крем против слънце с висок защитен фактор и да се стремим да не излизаме навън по време на горещите следобедни часове.

Високите температури също влияят и на земеделието, тъй като водят до дехидратация, изгаряне на земните продукти и съответно до по-високи цени на земеделските храни. Reuters предрича, че Маями, Ню Орлеанс, Тампа и Виржиния Бийч могат да загубят до 10 процента от плодородната си земя до края на този век.

По време на високите температури стават и най-много инциденти. Децата например прекарват свободното време навън играейки в басейна, градинките, на улиците, но често техните удоволствия водят до спешното отделение, особено когато не се внимава. Затова е добре децата да са под постоянно наблюдение и да бъдат предпазвани с подходящи дрехи и кремове.

Според проучване на Stanford University учените предричат, че температурите ще нарастват през следващите 20-60 години. Въпреки че една гореща вълна не е знак за глобално затопляне, появата на редица такива определено е. Според проучването регионите, които се очаква да бъдат най-много афектирани през близките 60 години, са Европа, Китай и Северна Америка. В следващите две десетилетия тропическите райони на Африка, Азия и Южна Америка ще изпитат постоянно затопляне и увеличаване на температурите. Причината за затоплянето, казват учените, се дължи на промяната на газовете, изпуснати в атмосферата от индустриални процеси и акумулатори.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
02/27/2021
Марта, Мартин, Евдокия
03/02/2021
Герасим
03/07/2021
Младен, Младенka
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
БГ Флорида

Create Your Badge
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news