» Финанси
начало » Финанси
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Без ID, когато пазарувате с кредитни карти
От Visа и MasterCard са категорични, че покупка не може да бъде отказана, ако клиентът не покаже документ за самоличност

Любомира Кривулева
www.BG-VOICE.com


(08/05/11) Бях изумена наскоро, когато отидох да си платя сметката за мобилния телефон и от гишето на T-mobile ми поискаха документ за самоличност, въпреки че плащах с дебитна карта. Обясних на касиера, че плащам с дебитна карта, която има PIN код или Personal Identification Number. Въпреки това той настоя, че иска да види мое ID. Аз естествено му отказах - той не е оторизиран орган, който може да борави с личните ми документи. Напуснах офиса видимо ядосана. На следващия ден бях решена да си платя сметката със същата дебитна карта, независимо какво смята касиерът, както и да говоря с управител. Служителят, който ме пое, ме обслужи без каквито и да било проблеми и без да ми поиска ID. Все пак настоях да говоря с шефа на офиса, за да ми обясни какви са изискванията на T-mobile по отношение на плащането с банкови карти. Той обясни, че за плащане с дебитна карта не се изисква документ за самоличност и се извини за недоразумението. Такова изискване имало само за кредитните карти. Това, което обаче управителят не знаеше, е, че фирмата му няма право да отказва транзакция дори ако при плащане с карта не покажа ID.

Практиката при пазаруване с кредитни карти е да се показва документ за самоличност поради липсата на PIN код. Дали това обаче е редно и законно на територията на САЩ?

След случая от BG Voice се допитахме до Visa – една от най-големите технологии за разплащания в света, чието лого се ползва от стотици издатели на кредитни и дебитни карти в света.

Като за начало трябва да отбележим, че от Visa са се постарали картите им да имат свой собствен дизайн и няколко елемента на защита, които да предотвратят кредитни измами или кражби. От компанията, естествено, препоръчват на търговците да обучат касиерите си какви картови елементи точно да търсят, за да предотвратят злоупотреби, но не за сметка на личните данни на клиентите. Докато касиерът извършва транзакцията, картата трябва да е в негово владение или поне той да има добра видимост върху елементите и инициалите й. Най-важното е след покупката да бъде сравнен подписът върху картата с този от касовата бележка. С други думи, ако продавачът ви поиска кредитната карта, вие би трябвало да му я дадете. Той трябва да сравни и последните 4 цифри от номера на картата с тези от касовата бележка. Няма изискване, което да задължава подписът ви да съвпада с отпечатаното на картата име. Има изискване обаче инициалите ви върху картата и фискалния бон да съвпадат. Иначе търговецът има право да откаже покупка.
Кредитните карти трябва да са подписани, без подпис се водят невалидни.

Трябва ли ви документ за самоличност?

В наръчника на Visa за търговците се казва: „Въпреки че правилата на Visa не изключват търговците да искат документ за самоличност на картопритежателите, те нямат право да отказват покупка, ако клиентът откаже да даде ID. Търговците не би трябвало да искат документ за самоличност като условие за завършване на покупка. В някои щати е нелегално търговците да изискват или да събират лична информация от клиентите си – адреси, телефонни номера и др.”
Това накратко означава, че когато ви поискат ID в магазина, вие имате право да не го покажете, а продавачът няма право да ви прекрати покупката.

А кога се изисква ID?

Случаите са само и единствено, когато картата не е подписана.
Търговецът може да ви накара да подпишете карта в негово присъствие, като се сравни сигнатурата ви с тази от документа ви за самоличност. Надписи “See ID” or “Ask for ID” не се считат за валидни.

Мерки за сигурност

Ако продавачът има подозрения, че се злоупотребява с кредитна карта, той трябва да се обади на код 10. Така се уведомява издателят на картата за подозрителни действия. За клиентите си Visa препоръчва да сигнализират в случаите, в които някой търговец ви поиска ID или ви откаже покупка поради липса на такова. Оплакванията си можете да направите на сайта www.visa.com или на 1-800-VISA-911 (1-800-847-2911).

MasterCard и American Express

Другият голям световен технологичен лидер за разплащания – MasterCard, също разпорежда, че търговците не могат да откажат покупка, ако клиентът реши да не предостави ID. От компанията също така разпореждат търговците да не използват по никакъв начин данните на клиентите от фискалните бонове.
От American Express не забраняват изискването на документ за самоличност, но не поощряват такава практика. И двете компании препоръчват да сигнализирате за нередности на сайтовете им.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
04/22/2021
Марко
04/29/2021
Майя, Мая, Еpмeнa, Еpмeлинa, Еpмeнкo, Тамара
04/30/2021
Борис, Борянa, Борислав(а)
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
БГ Флорида

Create Your Badge
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news