» Избори 2011
начало » Избори 2011
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Слаб интерес към изборите по Източното крайбрежие
Едва 700 души пуснаха бюлетина в 5 секции от Вашингтон до Маями

В Атланта избирателната активност е далеч по-ниска от изборите през 2009 г. Сн.: Олег Сапунджиев
Ваня Ефтимова

www.BG-VOICE.com

(10/25/11) За разлика от София, във Вашингтон не се извиха опашки пред изборния пункт. Консулът ни в американската столица Пламен Георгиев дори с известно облекчение в гласа сподели, че страховете за забавяне и проблеми така и не са се материализирали. „Денят премина дори по-спокойно, отколкото очаквахме”q заяви той пред BG VOICE. През целия ден така и не се е образувала истинска опашка, а хората са минавали бързо.

На други места обаче се случи подаването на бюлетините да бъде забавено в определени моменти, както например в Ню Йорк, Дес Плейнс и Сейнт Питърсбърг по обяд.

„Денят премина дори по-спокойно, отколкото очаквахме,” заяви пред BG VOICE консулът ни във Вашингтон Пламен Георгиев. Той обясни, че засега още не може да сподели данните от вота, защото от ЦИК са настояли те да имат монопол върху разгласяването им и дипломатическото представителство трябва да спазва разпоредбата. В петте секции в консулски район Вашингтон (Атланта, Вашингтон, Форт Лодърдейл, Сейнт Питърсбърг и Орландо) гласуваха около 700 души. И тук кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев е първи, следван от независимата Меглена Кунева и Ивайло Калфин от БСП.

В Атланта, въпреки че дошлите да гласуват 167 души се оказаха почти двойно повече от записалите се предварително, денят също мина нормално, обясни председателят на изборната комисия Жанет Генова. Това е далеч по-малко от 477-те души, които пуснаха бюлетина на парламентарните избори през 2009 г. Най-впечатляващото събитие в Атланта бе пристигането на семейство, пътувало с шестмесечното си бебе цели три часа, за да подадат гласа си.

Там победител е двойката, подкрепена от ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова с 98 гласа. Втора остава Меглена Кунева с 28 гласа, а трети Ивайло Калфин със само 18. За Светльо от „Хиподил” пък в Атланта са били подадени два гласа.

В Орландо се хвалят с перфектна организация. Сн.: Дани Берковски
В Сейнт Питърсбърг хубавият слънчев ден също подпомогна за добрата изборна активност. Освен някой и друг проблем с липсата на валиден паспорт или декларации, по грешка попълнени с черен химикал (по закон трябва да е син), вотът премина по-скоро безпроблемно.

В Орландо пък се гордеят с перфектната си организация. Както разказа членът на комисията Милка Чорбаджийска, там няма нито едно погрешно вписване в избирателния списък или пък невалидна бюлетина. Гласувалите са 72 души.

За по-висока избирателна активност проблемът си остават разстоянията, особено в огромна страна като Америка, коментираха гласуващи. Разкриването на още няколко секции донякъде ще реши проблема, но истинската промяна може да дойде само с широкомащабна реформа на самата изборна процедура. Може би пък тазгодишните проблеми и дезорганизацията в България най-после ще дадат тласък на отдавна дебатираното електронно гласуване, се надяват българите в САЩ.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
03/19/2021
Яков
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
БГ Флорида

Create Your Badge
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news