» имиграционна реформа
начало » имиграционна реформа
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Имиграционната реформа – в Сената

Ако бъде приет, законът ще даде условен статут на 11 млн. души без документи

(04/19/13) Дългоочакваната имиграционна реформа вече е официален документ в американския Сенат и в петък ще бъдат първите обсъждания по масивния документ в юридическата комисия. В сряда сутринта нормативният акт беше внесен в Сената, но „Бандата на осемте" сенатори отмени пресконференцията заради експлозиите в Бостън.

Планът е най-мащабната промяна в системата за близо 3 десетилетия. Предишният подобен опит беше в края на втория мандат на президента Джордж Буш. Този път обаче политическият вятър духа в правилната посока реформата най-после да бъде приета и с нея да се разреши съдбата на близо 11-те милиона души, които в момента са без статут в САЩ.

Ако бъде приет, законът ще създаде условен статут за хората без документи, ако отговарят на определени условия. Те трябва да са пристигнали в САЩ до 31 декември 2011 г. Първоначално трябва да платят глоба от 500 долара и всички данъци със задна дата.

Хора с присъди по углавни престъпления (felony или aggravated felony), три или повече по-малки престъпления (misdemeanors), закононарушения в чужбина или са гласували, без да имат право в САЩ, няма да могат да се квалифицират за условния статут.

Хора, които са били депортирани, без да имат криминално досие, ще могат да кандидатстват за влизане обратно в страната, ако са съпрузи или родители на дете, които са американски граждани или имат зелени карти, а също и ако са били докарани в САЩ като деца и биха се квалифицирали под т.нар. DREAM Act.

Според плана условният статут трябва да се поднови след 6 години, като се плати нова глоба от 500 долара и ако кандидатът има чисто криминално досие.

Имигрантите в този условен статут няма да имат право на никакви обществени социални програми (т.нар. public benefits).

След 10-ата година те ще имат право да кандидатстват за зелена карта, ако платят глоба от още 1000 долара, покажат знания по английски и история на САЩ, имат чисто криминално досие и са платили всички данъци. Те ще се наредят в края на опашката и ще трябва да изчакат одобряването на всички подали молби за зелена карта преди тях, които са базирани на роднинска връзка или чрез работодател.

Пътят към легален статут обаче зависи от конкретни постижения в областта на сигурността по границата с Мексико. 6 месеца след като бъде приет законът, секретарят по националната сигурност ще трябва да внесе в Конгреса два плана за осигуряване на по-доброто опазване на горещите точки по южната граница и добавяне на допълнително мрежи.

Законът предвижда 4,5 милиарда долара за това. Имигрантите няма да могат да кандидатстват за зелена карта, преди тези два плана да бъдат напълно изпълнени и едновременно с това бъдат въведени системи за задължителна проверка на легалния статут на кандидатите за работа и електронна система за регистрация на всички, които влизат и излизат от САЩ по суша, вода и въздух.
Законопроектът предвижда увеличаването на работните Н1-В визи от 65 на 110 хиляди, като цифрата може да достигне и 180,000 при нужда.

Въвежда се нова W виза за нискоквалифицирани работници, която ще стартира от 20,000 бройки през първата година и ще стигне до 75,000 през четвъртата.

В рамките на 5 години ще бъде създадена нова програма за проверка на легалния статут на всички работници. Всички, които не са граждани, ще трябва да имат „биометрична зелена карта" със снимка, която трябва да е същата като тази в системата за проверка. Програмата ще е задължителна за всички бизнеси, като прилагането й ще става постепенно.

Камарата на представителите се очаква да представи скоро своя версия на план за имиграционна реформа. Сенатът се очаква да гласува първи в началото на лятото.

Ясен Дараков
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
03/19/2021
Яков
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
БГ Флорида

Create Your Badge
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news