» умни пари
начало » умни пари
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Българин измисли умни пари

Проф. Маринов от Фарго изнамери чип, който ще се влага в хартия

(05/15/13) Българин е на път да сложи край на фалшифицирането на банкнотите чрез нова технология. Тя използва радиочестотните идентификационни чипове, които могат да се поставят в почти всичко - от хотелските кърпи до футболните фланелки.

Професор Вал Маринов и екипът му от Северна Дакота стейт юнивърсити във Фарго представиха иновацията на конференция в Института на инженерите по електротехника в Орландо, Флорида.


Учените вече са намерили начин да вграждат тези чипове в хартия, което може да проправи пътя на така наречените умни пари, съобщава BG VOICE. Целта на екипа била създаването на смарт хартия, която да се използва за съдебни документи, билети, опаковане на колети и банкноти.

При паричните средства потенциалът на смарт хартията е голям, защото технологията може да помогне за предотвратяването на измамите и фалшификациите на пари.

Хартия с вградени подобни чипове все пак има, но тя е твърде дебела и неравна и на нея не може да се печата. Екипът на проф. Маринов обаче е разработил процес, наречен "детайлна лазерна опаковка", за създаване на ултратънки силициеви чипове, които могат да бъдат безпроблемно вградени в хартията. Процесът използва плазмен инструмент за изтъняването на чиповете, а след това лазерен лъч за вмъкването им директно в хартията.

Според българина процесът е по-евтин и два пъти по-бърз в сравнение със сегашните методи на производство. "Преди десетина години централната банка на Япония и Европейската банка съобщиха, че смятат да разработят такива технологии, но оттогава няма никакво развитие по въпроса, споделя Маринов. - Вярвам, че нашата идея и усилия ще променят това", добавя той.

В момента те търсят инвеститори. "Технологията трябва да напусне лабораторията и да намери място в индустрията", категоричен е русенецът, който работи за Северна Дакота юнивърсити от 2002 г.
Коментирай

Браво,браво браво. Гордея се с Вас !
( Венера @ 2013-05-28 22:55:17 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
02/27/2021
Марта, Мартин, Евдокия
03/02/2021
Герасим
03/07/2021
Младен, Младенka
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
БГ Флорида

Create Your Badge
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news